Tomasz Jakubiak, znany kucharz, autor programów kulinarnych i juror „MasterChefa”, zmarł 30 kwietnia 2025 roku w wieku 41 lat. O jego śmierci poinformowała rodzina za pośrednictwem mediów społecznościowych. Jakubiak od września 2024 roku walczył z rzadkim i trudnym do wyleczenia nowotworem, który zaatakował jelita, dwunastnicę oraz kości miednicy i kręgosłupa.
„Z ogromnym bólem informujemy, że odszedł Tomek Jakubiak – ukochany Tata, Mąż, Kucharz i Człowiek, którego serce biło dla innych — w domu, przy stole, w codzienności.
Jego odejście zostawiło pustkę, której nie da się opisać słowami.
Rodzina prosi o pełne uszanowanie prywatności i spokoju w tym niezwykle trudnym czasie” – poinformowano w najnowszym wpisie na Instagramie.

Początkowe objawy, takie jak silne bóle brzucha i pleców, były bagatelizowane. Dopiero szczegółowe badania, w tym rezonans magnetyczny, ujawniły obecność nowotworu. Jakubiak rozpoczął leczenie w Polsce, jednak ze względu na skomplikowany charakter choroby kontynuował terapię za granicą. W grudniu 2024 roku udał się do Izraela, gdzie przeszedł kilka cykli chemioterapii. Po powrocie do Polski jego stan początkowo się poprawił, jednak w marcu 2025 roku nastąpiło pogorszenie. Został przetransportowany karetką do szpitala w Atenach, gdzie kontynuował leczenie.
W trakcie choroby Jakubiak aktywnie dzielił się swoim doświadczeniem z fanami, publikując relacje w mediach społecznościowych. Wspólnie z żoną Anastazją Mierosławską, z którą wziął ślub w sierpniu 2023 roku, wychowywał syna Tomasza, urodzonego w 2020 roku. Rodzina i przyjaciele zorganizowali zbiórki funduszy na leczenie, dzięki którym udało się zebrać około 2 miliony złotych.
Tomasz Jakubiak był cenionym kucharzem, prowadzącym programy kulinarne na kanałach Canal+ Kuchnia i Food Network, takie jak „Jakubiak rozgryza Polskę” czy „Sztuka mięsa”. W 2022 roku dołączył do jury programu „MasterChef Junior”, a w 2023 roku został jurorem głównej edycji „MasterChef”. Był również felietonistą magazynu „Moje Gotowanie” i autorem książek kucharskich.
Wikipedia:
Tomasz Jakubiak (ur. 21 czerwca 1983 w Chorzowie) – polski kucharz, autor książek kucharskich i osobowość telewizyjna.
Był szefem kuchni w restauracjach: „Winnica” w Zielonej Górze i „Cafe Szparka” w Warszawie, a w 2013 otworzył bar szybkiej obsługi z kuchnią meksykańską „S’poco Loco” w Warszawie. W 2007 zaczął pojawiać się w charakterze kucharza w porannym programie Dzień dobry TVN. Rozpoznawalność wśród telewidzów zdobył dzięki prowadzeniu programów kulinarnych emitowanych na kanale Canal+ Kuchnia: Jakubiak w sezonie, Jakubiak lokalnie, Jakubiak rodzinnie, Jakubiak z miłości do lokalności i Jakubiak rozgryza Polskę. Prowadził także program Sztuka mięsa w Food Network i występował w roli eksperta kulinarnego w programie porannym Pytanie na śniadanie w TVP1. Był felietonistą magazynu „Moje Gotowanie”, współpracował z portalem internetowym newsgastro.pl i magazynem „Food Service”. W 2022 został jurorem polskiej edycji programu MasterChef Junior. W 2023 dołączył do jury programu MasterChef w TVN, wcześniej pojawiał się w show w roli gościa specjalnego. Od 2024 jest jednym z jurorów kolejnej wariacji programu – MasterChef Nastolatki.
W sierpniu 2023 poślubił Anastazję Mierosławską, z którą ma syna Tomasza (ur. 2020). W 2024 wyznał, że choruje na rzadki nowotwór kości.