Do masowego zatrucia pokarmowego doszło w tym tygodniu. Skutki odczuć miało ponad 150 osób.
W poniedziałek, 7 kwietnia 2025 roku, w Centrum Szkolenia Straży Granicznej w Kętrzynie doszło do masowego zatrucia pokarmowego. Około 150 osób po spożyciu posiłku zaczęło odczuwać objawy takie jak wymioty, biegunka oraz wysoka gorączka. Pierwsze symptomy pojawiły się w nocy z 7 na 8 kwietnia.


W wyniku nasilających się dolegliwości, 8 kwietnia 14 osób zostało przewiezionych do szpitali – jedna osoba trafiła do placówki w Kętrzynie, natomiast pozostałe 13 osób zostało skierowanych na oddział zakaźny w Giżycku. Pacjent początkowo hospitalizowany w Kętrzynie również został przeniesiony do Giżycka.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kętrzynie potwierdziła wystąpienie zatrucia u co najmniej 70 osób. Pracownicy Sanepidu pobrali próbki jedzenia do analizy, której wyniki mogą być dostępne do końca tygodnia. Wstępne ustalenia sugerują, że przyczyną zatrucia mogła być salmonella, a podejrzenia koncentrują się na spożyciu spaghetti carbonara.
Do chwili obecnej (godzina publikacji 11:00) nie uzyskano oficjalnego stanowiska Centrum Szkolenia Straży Granicznej w Kętrzynie ani rzeczniczki Warmińsko-Mazurskiego Oddziału Straży Granicznej w tej sprawie.
Oficjalny komunikat Straży Granicznej
Ponad 150 słuchaczy przebywających w Centrum Szkolenia Straży Granicznej 8 kwietnia zgłosiło kadrze kierowniczej objawy przypominające zatrucie pokarmowe. O zdarzeniu został poinformowany Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, który na miejsce skierował Wojewodę Warmińsko-Mazurskiego i sanepid. Poinformowano Komendanta Głównego Straży Granicznej. Życiu funkcjonariuszy nie zagraża niebezpieczeństwo.
Wszystkim funkcjonariuszom zgłaszającym objawy została udzielona pomoc medyczna. Sytuacja jest na bieżąco monitorowana. Na miejscu obecni są Komendanci Warmińsko-Mazurskiego Oddziału SG i Centrum Szkolenia SG, którzy powołali zespół roboczy do analizy sytuacji i koordynacji. Niezwłocznie powiadomiono także służby sanitarno-epidemiologiczne województwa i powiatu, których pracownicy pobrali próbki żywności i wody oraz próbki do badań od słuchaczy. Zadysponowano oddział chorób zakaźnych szpitala powiatowego w Giżycku oraz na ewentualne dalsze potrzeby Poliklinikę MSWiA w Olsztynie.
Obecnie trwają badania. Wojewoda powołał zespół kryzysowy, w skład którego wchodzą przedstawiciele władz wojewódzkich, powiatowych oraz służb mundurowych i medycznych. Przebadano wszystkich słuchaczy, którzy zgłosili objawy przypominające zatrucie pokarmowe. Decyzją lekarza 13 funkcjonariuszy skierowanych zostało do dalszej hospitalizacji. Na podstawie badań pobranych do analizy od osób objawowych stwierdzono bakterię salmonelli.
Dzisiaj decyzją Komendanta Centrum Szkolenia Straży Granicznej w Kętrzynie zawieszono zajęcia programowe.